• Stories

Winterjas wassen? Zo pak je dat het beste aan!

Winterjas wassen? Zo pak je dat het beste aan!

Heeft jouw zoon of dochter zijn/haar mooie winterjas vies gemaakt tijdens het buitenspelen? Geen paniek! Vaak valt de jas te redden zonder al te veel moeite van papa en mama. In deze blog leggen we uit hoe je een winterjas het beste kunt wassen, zodat hij er zo goed als nieuw uitziet. Lees mee!

Kan een winterjas in de wasmachine?

Dat hangt er maar net van af. Niet alle materialen zullen mooi blijven in de wasmachine. Het is daarom altijd belangrijk om het label te controleren. Staat er op het etiket "alleen stomen" of ''alleen chemisch reinigen'', dan moet je het naar een professionele reiniger brengen. Als op het etiket "machine wasbaar" staat, kun je het thuis in de wasmachine wassen.

Als vuistregel geldt: is de jas gemaakt van natuurlijke vezels, zoals wol? Dan kan je hem het beste naar de stomerij brengen. Als de jas gemaakt is van synthetische materialen, zoals polyester of nylon, dan kun je hem waarschijnlijk in de machine wassen op een zacht programma. Als je echt niet zeker weet of de winterjas in de wasmachine kan, breng het dan naar een stomerij. Zij kunnen hem schoonmaken zonder de stof te beschadigen.

Hoe was je een winterjas in de wasmachine?

Vaak staat er op het label van de jas, instructies over hoe je de jas het beste kunt wassen. Volg deze altijd eerst. Als er geen specifieke instructies zijn, gebruik dan de volgende tips:

-         Was de jas binnenstebuiten

Door de jas binnenstebuiten te wassen, bescherm je de buitenstof tegen schade die in de wasmachine zou kunnen ontstaan.

-        Gebruik een waszak van gaas

Door een waszak te gebruiken voorkom je dat de jas niet in de machine verstrikt raakt. Hierdoor worden knopen en ritsen beschermt.

-        Gebruik een mild wasmiddel

Een mild wasmiddel zal de stof van de jas minder snel beschadigen. Je kunt ook een speciaal wolwasmiddel gebruiken als de jas van wol is gemaakt.

-        Was op een zacht en koud programma

Als je niet weet op wat voor programma je de jas het beste kunt wassen, gebruik dan een koud en zacht programma.  Dit zal de stof minder snel beschadigen.

-        Ophangen om te drogen

Stop een winterjas nooit in de droger. De hitte kan de stof beschadigen. Hang hem in plaats daarvan op om te drogen. Hang hem indien mogelijk buiten in de frisse lucht.

-        Stop de wasmachine niet te vol

Als je te veel kleren in de wasmachine stopt, komen ze er minder schoon uit. Dit geldt ook voor jassen. Was het liefst één jas per keer, zodat er genoeg ruimte is voor de jas om schoon te worden.

Vlekken verwijderen uit een jas

De beste manier om een vlek uit je winterjas te halen hangt af van het type vlek, maar ook van het materiaal van de jas. Kijk ook hier weer naar het etiket van de jas. Als op het etiket staat "alleen chemisch reinigen", dan moet je het naar een professionele reiniger brengen. Als de jas volgens het etiket ''machine wasbaar'' is, dan kun je proberen zelf de vlek te verwijderen.

Hoe je de meest voorkomende plekken kan behandelen:

Modder: Laat de modder drogen en borstel dan zoveel mogelijk af met met een borstel. Als de vlek blijft bestaan, kun je proberen hem te verwijderen met wasmiddel en lauwwarm water.

Gras: Borstel eerst het overtollige gras weg met een stijve borstel. Laat de plek vervolgens 30 minuten in koud water weken. Breng wasmiddel aan en schrob met een zachte borstel. Spoelen met koud water en herhalen indien nodig.

Vet: Verwijder eerst zoveel mogelijk vet met een papieren handdoek. Behandel de vlek vervolgens met een wasmiddel. Laat het minstens 15 minuten intrekken en was dan volgens de aanwijzingen op het etiket.

Doe vooral voorzichtig!

Dit zijn enkele tips die je zou kunnen gebruiken voor het schoonmaken van een jas. Het is altijd aangeraden om de instructies in het etiket op te volgen! Zo voorkom je teleurstellingen als het verkeerd gaat. Weet je echt niet wat de beste manier is? Ga dan altijd langs een stomerij. Vooral bij dure jassen is dit zeker aangeraden, zo heb je langer plezier van je aankoop.

Sparen voor korting

Officiële merkdealer sinds 1993

Wereldwijde verzending

De mooiste designer collecties